Carbon O1 Çeliğinden Bıçak Bakımı Nasıl Yapılır?
“Almak istediğim bıçakla neler yapacağım?” sorusuna vereceğiniz cevaplar kritiktir. Bu sayede kolaylıkla modeller arasında eleme yapıp, sizin için doğru olan bıçağa ilerlemenizi sağlayacaktır.
Örneğin batoning veya tırmanış esnasında kullanacaksanız full-tang olmasına ve çeliğin buna uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bu tür ağır işler de kullanılacak bıçaklar adeta sizin sağ kolunuz olacaktır. Hikayenin tatsız sonuçlanmasını istemeyiz. Bu konuların detaylarına da yine sonraki yazılarımızda değiniyor olacağız. Bugün ise Carbon O1 çelik ve bu çelikten üretilen bıçaklardan söz edeceğiz. Her çeliğin size sunacakları farklı olduğu gibi, onu kullanırken de dikkat etmeniz gereken noktalar olacaktır.
Carbon O1 çeliğine sahip bıçakları diğer bıçaklardan öne çıkaran en büyük faktör keskinlik seviyeleridir. Diğer çeliklere nazaran daha sert yapıları ile doğru bakım yapılırsa uzun soluklu bir kullanım sunar. Yine sert yapılarını göz önüne aldığımıda daha kolay bileme imkanı sunduğunu görüyoruz ve bu da kesinliğinin iyi bir bakımla korunabildiğini göstermektedir.
Fakat bu kadar keskin olmasının bazı dezavantajları da bulunuyor. Birkaç satır yukarıda bahsettiğimiz batoning yahut tırmanış esnasında basamak olarak kullanmak gibi ağır işlerde kullanılması önerilmiyor. Çeliğin sert yapısı nedeniyle bu tür işlerde eğilme yahut kırılma gibi sonuçlar alınabiliyor. Bu nedenle ağır işlerde kullanmak amacıyla bir bıçak alacaksanız, başka çeliklere mesela Böhler N690’a bakmanızı tavsiye ederiz.
Mutfakla aranız iyiyse bu çelik türünden oldukça memnun kalacağınızı söyleyebiliriz. Keskinlik seviyesi göz önüne alındığında ağırlık şeflerin kullandığı bir çelik türü olduğunu görüyoruz. Belli aralıklarla bileme ve bakımını yaptıkça mutfaktaki çalışmalarınızda vazgeçilmeziniz olacaktır. İyi bir Carbon O1 çelik bıçakla mutfakta çok daha keyifli, seri ve verimli dakikalar yaşayacaksınızdır. Bakım dedik, şimdi de bu bakımı anlatalım.
Carbon O1 Bıçakların Bakımı
- Öncelikle kesinlikle Carbon O1 çelikten üretilen bıçağı tuzlu su ile temas ettirmeyin.
- Her bıçak da olduğu gibi taş benzeri zeminlere vurulmaması gerekir.
- Her kullanım sonrası bakımı yapılmalıdır.
- Portakal vb asit oranı yüksek yiyeceklerle teması halinde kararmalar görülebilir.
- Temel anlamda bakım, her kullanım sonrası temizlenir ve mutlaka kurulanır. (Nemli kalması halinde paslanma görülebilir.) Ve ardından ince bir tabaka asit oranı düşük bitkisel yağ (zeytinyağı, kanola vb.) sürmek olarak düşünülebilir. Kullanmadığınız dönemde bu şekilde saklamak ortamın neminden de koruyacaktır.
- Ancak için daha profesyonel bakım araçları da bulunuyor. Mutfakta kullanılmayacaksa bıçağınızın bakımını WD-40, silah yağı vb gibi ürünlerle yapabilirsiniz.
Kararan Bıçağın Temizlenmesi
Bunun için bilenen birkaç yöntem var. Pas oranına göre tekrarlanması gerekebilir yahut geçmemesi durumunda tedbiren mutfakta kullanmamayı da tercih edebilirsiniz. Bu tamamen bıçağınızın durumuna bağlı ve yaptığınız bu temizleme işlemlerinden aldığınız sonuca bağlı değişkenlik gösterecektir.
- Sirkeli Su Yönetemi: 3 te bir sirke olacak şekilde bir sirkeli su hazırlayın. Çelik kısmının tamamı suya girecek şekilde birkaç saat bekletin.
- Limon Tuz Yöntemi: En çok tercih edilen yöntemlerden olduğunu söyleyebiliriz. bir limonu alın ve ortadan ikiye kesin. Kesilmiş bir yüzeye bir çay kaşığı kadar tuz dökün. Ortalama bir saat kadar bekleyin ve ardından bir diş fırçasını tuzlu limona batırıp bıçağınızı fırçalayın.
- Kuru Soğan - Pudra Şekeri Yöntemi: Kuru soğanı kesip yüzeyine pudra şekeri dökmelisiniz ve bıçağınızı bu şekilde ovmalısınız.
- Kararan bıçağınızın tamamen siyaha dönüştürmek isterseniz de silah boyası iş görecektir.