Işık Ülkesinin İzinde: Likya Yolu

21-07-2023 16:25
 Işık Ülkesinin İzinde: Likya Yolu
Bugün sizlerle birlike rotamızı güneye oluşturuyoruz, Teke Yarımadası’na… Günümüzde Antalya ve Fethiye körfezlerinin oluşturduğu Teke Yarımadası bir dönemin Likya’sı olarak biliniyor. Uzun soluklu yürüyüş yapmak isteyenlerin ilk sırada tercih ettikleri bir lokasyon olarak karşımıza çıksa da, daha öncelikli bir konusu var. O da tarihi… Yaklaşık 7000 bin yıl önce, Güneybatı Anadolu’nun Akdeniz’e kavuştuğu noktada adını şimdi de duyuyor olduğumuz efsanevi bir uygarlık doğar. 

Göçebelerin, korsanların, özgürlük savaşçılarının, azizlerin, kadim insanların, yarı tanrıların diyarı: Likya! 

Bugün dünyanın en uzun ve en güzel 10 yürüyüş rotalarından biri olan Likya Yolu, büyük bir uygarlığın yalnızca görünen bir yüzüdür. Likyalıların nereden göç ederek buraya geldiklerine dair pek çok tez olsa da, antik çağdan önce Anadolu’ya yerleşen Luvi kökenli oldukları daha güçlü bir ihtimaldir. Millattan önce 2 bin yılında Hititlerin himayesinde bulunurlarken Likyalılara; ışık, aydınlık ve gün doğumu anlamına gelen Lukka denilmeye başlanır. Işık ülkesi Likyanın bağımsızlık günleri ise M.Ö. 545’teki büyük Pers istilası ile sona erer.

Likya halkının onurlarından dolayı teslim olmayıp, toplu olarak intihar edişini anlatan ve Xsanthos kazılarında bulunan bir tabletten alınan Likçe bir şiir:

“Evlerimizi mezar yaptık, mezarlarımızı ev…

Yıkıldı evlerimiz, yağmalandı mezarlarımız.

Dağların doruğuna çıktık, 

Toprağın altına girdik,

Suların altında kaldık.

Gelip buldular bizi…

Yakıp, yıktılar, yağmaladılar.

Biz ki; analarımızın, kadınlarımızın ve ölülerimizin uğruna…

Biz ki; onurumuz ve özgürlüğümüz uğruna…

Toplu ölümleri yeğleyen bu toprağın insanları.

Bir ateş bıraktık geride,

Hiç sönmeyen

Ve hiç sönmeyecek olan…”

Tarih boyu çeşitli hükümdarları başta görüyor olsak da Likya, Roma’dan İ.Ö. 167 yılında özgürlüğünü alır. Dönemin başkenti Ksanthos olmak üzere, 23 şehrin “Likya Birliği”ni oluşturduğu bilinir. Birlik adına para basıldığına dair bilgilere ise yazıt ve sikkelerden ulaşılır. Strabon, bu birliğin 6 büyük kentini ise Ksanthos, Patara, Pınara, Olympos, Myra ve Tlos olarak belirtir. 

En özgürlükçü anayasaya sahip olan Likyalıların, bağımsızlık ve birlik bilinciyle oluşturdukları demokratik cumhuriyet yapısı antik çağ için benzersizdir. Günümüzün federe anlayışlarına ilham olurlar. Dünyanın ilk meclis binası, liman kenti olan Patara’da yer alır. Sahip oldukları sedir ormanları sayesinde zamanın en iyi gemilerini yaparlar. Anaerkil yapıları, kendilerine has dilleri, günümüze ışık tutan yönetim biçimleri ile Likya, insanlığa büyük bir mirastır. 

Büyüleyici tarihlerini öğrenmeden atılacak her adım eksik kalır Likya Yolu’nda. Kısaca bahsetmiş olsak da, daha detaylı incelenmeyi hak eden bir tarihleri, kültürleri var. Bu büyük uygarlığın sınırları dahilinde yer alan yollar günümüzün en uzun 10 rotasından biri olarak karşımıza çıkıyor. Ağaçlarda yahut kayalarda yer alan kırmızı ve beyaz boyaları takip ederek ilerleyen yürüyüşçüler, günümüzde Wiciloc benzeri çeşitli uygulamalar aracılığıyla da yollarını bulabiliyorlar. Yürüyüşçülerin her geçen gün artmasıyla yöre halkının da yiyecek-içeçek konusunda destek olduğunu söylemek mümkün. Ancak yine de koşulların şehir ortamından çok daha zorlu olduğunu söylemek gerek. 

Gelelim parkurlara… Günümüzde en bilindik 3 rota ve buraların durak noktalarını söyleyerek yazımıza devam edelim. 

Batı Likya (Fethiye-Kaş): Ortalama 7 günde tamamlanması öngörülen bir rotadır. Sırasıyla bakacak olursak; Ovacık - Faralya - Kabak Koyu, Kabak Koyu - Alınca - Boğaziçi - Sidyma & Ge Köy, Sidyma - Bel - Belceğiz - Gavurağılı - Pdynee, Pdynee - Letoon - Kumluova - Kınık - Xanthos - Çavdır - Çayköy - Üzümlü, Üzümlü - Akbel - Bezirgan - Sarıbelen, Sarıbelen - Gökçeören - Hacıoğlan Deresi - Phellos - Çukurbağ, Çukurbağ - Antiphellos - Kaş şeklinde parkurları içermektedir. 

Orta Likya / Tahtalı Dağı Doğu Parkurları (Antalya - Kaş): Ortalama 12 günde tamamlanması öngörülen bir rotadır. Sırasıyla bakacak olursak; Hisarçandır - Göynük, Göynük - Göynük Yayla - Gedelme - Yayla Kuzdere, Yayla Kuzdere - Tahtalı Dağı - Beycik - Ulupınar, Ulupınar - Çıralı - Olympos - Musa Dağı, Musa Dağı - Adrasan - Gelidonya Feneri - Karaöz, Karaöz - Mavikent - Kumluca - Finike, Finike - Belos - Kırkmerdiven, Kırkmerdiven - Alakilise - Zeytin - Belören - Myra/Demre, Myra/Demre - Gürses - Çayağzı/Andriake, Çayağzı - Kapaklı - Kaleköy/Simena - Üçağız, Üçağız - Aperlae - Kılıçlı - Apollonia - Boğazcık, Boğazcık - Limanağzı - Kaş şeklinde parkurları içermektedir.

Doğu Likya / Antalya-Göynük-Tekirova-Çıralı (Sahil): Ortalama 4 günde tamamlanması öngörülen bir rotadır. Sırasıyla bakacak olursak; Göynük - Göynük Yayla - Roma Köprüsü (Kuzdere), Roma Köprüsü - Aşağı Kuzdere - Phaselis - Tekirova, Tekirova - Maden Koyu - Çıralı - Olympos şeklinde parkurları içermektedir.

Bu büyüleyici yolda eşsiz doğa manzaraları, bakir koylar ve Işık Ülkesi Likya’nın ruha dokunan kalıntıları sizleri bekliyor olacak… Tarihin, doğanın ve kültürün izini süreceğiniz bu yolun zorlu olduğunu unutmamanız gerekiyor. Bu parkurlara uygun ekipmanlarla çok daha konforlu ve hareket kabiliyetinizi artıracak bir macera yaşamanız mümkün. Eşsiz Likya Yolu maceranız için ihtiyaç duyacağınız tüm ekipmanlar Tanto Bushcraft'ta… 

Rotaya dair detaylı bilgiler için buraya( https://www.likyayolu.org ), tarihine dair detaylı bilgi için ise buraya( https://www.likyayolu.org ) tıklayın!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.